Stukkenjagers Open: harde strijd en veel verrassingen

Na ronde 6, op woensdag 5 februari, kent het Stukkenjagers Open nog twee koplopers: Herman Grooten en Sam Baselmans. Beiden hebben 5,5 uit 6 en worden op de voet gevolgd door Luuk Baselmans.

Het toptreffen tussen Bob Jansen en Herman Grooten – beiden op 4,5 uit 5 –  hield de aandacht van de toeschouwers lang gevangen. De gedegen voorbereiding van Bob pakte goed uit en Herman werd in het defensief gedrongen. Bobs initiatief ebde daarna weliswaar weg, maar kwam met kracht terug toen hij een pionoffer van Herman vlot weerlegde. Reden voor Herman om maar eens remise aan te bieden. Bob liet zijn klok teruglopen tot 4 seconden alvorens keihard en terecht door te spelen. Maar uiteindelijk waren de 15 increment-seconden toch niet voldoende om de winst binnen te slepen. Sterker nog, het gebrek aan tijd werd Bob fataal. Herman investeerde 6 van zijn 9 minuten in een verrassende damezet waarop Bob het goede antwoord schuldig bleef, 0-1.

De derde koploper, Sam Baselmans, had eerder Ron de Veen verslagen. Na een onnauwkeurigheid van Ron in de opening kon Sam met zwart een aanval starten, maar echt killing was die ook weer niet. De controle over d5 gaf Ron zelfs positioneel voordeel. Maar in de tijdnood kon Ron de rijen niet gesloten houden. Met een combinatie won Sam een stuk en niet veel later de partij. 

Nóg heel wat eerder had Luuk Baselmans een soepele zege op Pascal Graafmans gerealiseerd. Met de klassieke pionopstoot f4-f5 luidde hij een verwoestende koningsaanval in. Met 5 punten staat Luuk ongedeeld derde, net voor Bob en Alex van Lanen, die zich met de op zich verdienstelijke remise tegen Henk Jan Beukema misschien wel te kort deed. 

In deze ronde waren veel uitslagen in lichte of hoge mate verrassend. Eerst maar de kleine surprises. Robin Verhoeven-Peter Huibers werd een open gevecht met veel ruimte rond de koningen: remise.  Ook Michel Timmermans deelde het punt met een speler met 200 punten meer: Paul Castermans. Nog groter was het papieren krachtsverschil in de ontmoetingen Erik Dignum-Harry Buyvoets en Daan Baselmans-Carlo Butalid, maar dat verhinderde Harry en Carlo niet om een half ei te pakken.

Toch was dat nog peanuts vergeleken met de drie échte ratingklappers van de avond. Maarten Werkhoven staat erom bekend dat hij zich extra (of is het exclusief?) kan opladen tegen hoger aangeslagen tegenstanders. Deze keer werd Karel Storm het slachtoffer van zijn dadendrang. 

Ook Erwin Meeuwsen steekt in een prima vorm, zo moest deze keer Erwin Kalle ervaren. Misschien kan hij, net als andere slachtoffers van zijn voornaamgenoot, troost putten uit de wetenschap dat Erwin M. Nog als KNSB-ratingloze door het leven, hetgeen zou betekenen dat de nederlaag je door de ratingcommissaris niet aangerekend wordt. Toch?

Voor de derde Verliezer van de Avond, Ton Tepe, helpt er geen lievemoedertje aan: zijn donatie aan het ratingsaldo van Bert Wels is zeer welkom. Strikt genomen was er nog een vierde uitslag die de wenkbrauwen van de leek omhoog trok. Maar kenners van de Stukkenjagers-historie weten dat de botsing van stijlen in de partij Toon Stuart-Kienfong Lie Kwie zomaar in het voordeel van de rustige kan uitvallen. Zeker als je weet welke wilde zetten er ongetwijfeld komen kan het snel gebeurd zijn, zo bleek. 

Alle uitslagen vind je hier. De bijgewerkt Stukkenjagers-ratings vind je niet onder het subknopje SJ-rating, maar meteen onder de knop Ratings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *