Belgische titel voor Joppe Raats

Door vanuit een zwaar inferieure stelling af te wikkelen naar een ongelijke-lopereindspel en dat knap remise te houden is Joppe Raats erin geslaagd de Belgische titel voor Boys16 te veroveren. Joppe, achtste op de plaatsingslijst, ging de laatste ronde in met een half punt voorsprong op zijn tegenstander. In een bloedstollende partij leek Joppe lange tijd aan het kortste eind te trekken, maar in de wederzijdse incrementfase gloorde er hoop toen hij de kans kreeg om de stelling te vereenvoudigen. Toch zag het er in deze stelling somber uit, totdat…

Adrien Anciaux – Joppe Raats

… wit hier besloot tot 64. a6? in plaats van het winnende 64. c7 waarna zwart de keuze heeft tussen de galg (de a-pion naar a7 laten lopen) en de strop (een derde pion te verliezen). Na 64. a6? deed zwart dankbaar 64… Lxa6 en na 65. Kxe6  Lb5 66. Kd6 Le2 67. e6  is de zwarte verdediging simpel: loper naar de diagonaal h5-e8 en Kd7 zodra wit e7 speelt.

Dat ging Joppe uitstekend af: van harte proficiat met deze zwaarbevochten titel! Joppe scoorde 6 uit 7, in dezelfde klasse legde Wout Verboven met 5 punten beslag op de gedeelde vierde plek. Constantijn Beukema eindigde op 50%. 

In de oudste categorie moest Jasper Beukema genoegen nemen met 4,5 uit 7. Bij de Boys14 was Elias De Reese tot het laatst in de race voor de titel, maar in de slotronde bracht (kampioen) Adriaan Dreelinck hem zijn eerste nederlaag toe. Elias bleef daardoor staan op 5 uit 7, goed voor een gedeelde vierde plaats.

Alle details en live partijen vind je op deze website.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *