D4 1 – De Stukkenjagers 4 3,5-4,5

Het vierde herrees als een Phoenix uit de as. Nou ja, het herstelde zich van twee nederlagen op rij. En hoe! Teamleider Patricia de Wit doet verslag.

Wij waren te gast in Dongen, waar we tegen D4 speelden. Lekker dichtbij en met het zonnetje werd er veel gefietst. Dat bleek een goede voorbereiding. We moesten met twee invallers spelen (Nies en Ron konden niet meedoen). Die werden gelukkig weer gevonden door César: Pieter is ondertussen zo’n beetje onze vaste invaller geworden. Ook wilde Leendert invallen, die we maar meteen op bord 1 hadden gezet. Heel fijn dat we het weer mochten doen met zulke solide invallers.

Bord 8

Als eerste won Kienfong. Hij oogde de hele partij zelfverzekerd en schrijft over zijn partij:

‘Na 1.d4 Pc6 dacht mijn tegenstander 7 minuten na over zijn 2e zet, Pf3. Dit tijdsverschil werd gedurende de partij steeds groter. We bereikten een standaardstelling uit een Oud-Indische verdediging die met zetverwisselingen vaker uit de Engelse Vierpaarden-variant ontstaat. Hij had geen plannen tijdens de partij, ik wel. Het (voor mij) leukste moment was toen hij 10.14 minuten op de klok had en mijn klok dezelfde getallen in beeld had n.l. 1.01.44. Toen hij op zet 41 opgaf had ik haast een uur méér op mijn klok. Ons eerste puntje van de dag was binnen…’

Bord 2

Sjo speelde tegen een sterke tegenstander, 95 ratingpunten meer. Hij had helaas niet veel kansen. Sjo schrijft over zijn partij:

‘Aan bord 2 met zwart wilde ik vandaag aanvallen en winnen. Laatste kans op wellicht promotie. Na wat nadenken gekozen voor de Najdorf van het Siciliaans. Dus geen Caro-Kann. Mijn sterke Belgische tegenstander kende de theorie beter, bleek aan het bord. Met een positioneel kwaliteitsoffer gepoogd om zijn koning aan te vallen. Dat lukte helaas niet. Was een spannende wedstrijd vanaf het begin aan alle borden. Mooi dat toch de matchpunten werden binnengehaald.’

De stand stond weer gelijk.

Bord 3

Van Pieter mocht ik als eerste een verslagje van zijn partij ontvangen. Dat laat wel zien dat hij trots was, en dat mag hij zijn, want hij won van Dick Kriens die een rating heeft die 85 punten meer weegt dan die van Pieter.

‘Het begon met een goede voorbereiding: op de fiets naar Dongen met een mooi zonnetje. Daarna, op de 4e zet, speelde ik d4 tegen D4. Ik kwam iets beter uit de opening en had vooral veel tijdvoordeel. De Pirc die op het bord stond speel ik zowel met wit als met zwart. Mijn plan was duidelijk: aanvallen. Dirk Kriens kreeg goed tegenspel op de damevleugel en de stelling was in evenwicht. Totdat hij in zijn tijdnood een stuk weggaf en mijn aanval doorsloeg. Een degelijke overwinning op een twijfelende tegenstander.’

Bord 7

Ook Peter was erg tevreden. De hele partij stond hij goed. Hij schrijft:

‘Ook van mij eindelijk weer eens een gedegen partij. met als enige onnauwkeurigheid het niet winnen van een stuk in de opening, maar verder stabiele uitbouw van verkregen (kleiner) voordeel. Zwart doet het in een Spaanse opening niet goed met 3… Lc5 4. c3 d6 (?!). Na 5. d4 exd4 6. cxd4 Lb4+ 7. Kf1! verliest zwart een stuk. Helaas Kf1 gemist. Pik wel pion op b7 mee met blijvende sterke druk en ijzersterk wit centrum. Zwart staat hele partij moeilijk en zwarte stelling bezwijkt uiteindelijk na oprukken d-, e- en f-pionnen van wit.’

Ondanks dat we nu 2 punten voorstaan (1-3), is het op dat moment al wel waarschijnlijk dat we twee partijen gaan verliezen en dat gebeurt helaas ook.

Bord 5

Lex blijft gelukkig positief:

‘Niet slecht gespeeld, maar niet op tijd voordeel(tje) vergroot. Langzaamaan neemt zwart het over, speelde ook erg solide en geconcentreerd. Daarna heb ik willen forceren, toen balans in mijn nadeel doorbroken. Goed afgemaakt door zwart. Zonnetje maakte wel wat goed.’

Bord 1

Ook Leendert verliest:

‘Ik speelde met wit een enerverende, positionele partij. Geleidelijk leidde dat naar een gelijke en vereenvoudigde stelling, totdat zwart dacht met een schijnoffer een gunstige afruil te bereiken. Zoals tegenstander Robbert van Vossen direct na de partij aangaf, had dit de kwaliteit moeten verliezen. Helaas overzag ik het ook. Daarna moest ik verder met een pion minder in een kansloos eindspel.

Leendert Pols – Robert van Vossen

Dit is de kritieke stelling na 27. Pxc3. Zwart speelde 27 … Txd3? Dit had de kwaliteit moeten verliezen na 28 Dxd3 Lc4  29 De4! de kwaliteit. Het door mij gespeelde 29 Db1 bleek tot overmaat net niet toereikend om de pion op b5 te veroveren. Vervolgens had Robbert technisch weinig moeite met het eindspel met pionplus: 0-1.’     

Op dit moment staat het 3-3. Ik krijg in een betere stelling een remiseaanbod. Dat sla ik af, want ondanks de pionnen die Hans extra heeft, zie ik niet 1-2-3 dat hij gaat winnen. Het zijn namelijk allemaal geïsoleerde dubbelpionnen. Maar ja, als toeschouwer zat ik natuurlijk niet zo goed in die partij als Hans zelf.

Bord 6

Hans aan het woord over zijn partij:

‘Ik speelde eindelijk weer eens een goede partij. In Koningsindisch met De8 kwam een thematische stelling op het bord, wit met druk op de damevleugel, ik met tegenspel op de koningsvleugel. Ik kreeg een paard geposteerd op d4 (what’s in a name) en kon dat offeren in het late middenspel op f3, waarna de overgang naar het eindspel me eerst een pion opleverde en op het einde zelfs… vier! Mijn tegenstander probeerde me zelfs toen nog hardnekkig te verleiden tot een ongelijke-loperseindspel, maar zelfs met vier pluspionnen wilde ik daar niet aan. Een tactische matdreiging leidde tot torenwinst en opgave. Na 51 zetten, dat dan weer wel.’

Bord 4

Nu we voor staan met 3-4 bied ik remise aan, in een betere stelling (eindspel, pion meer), om de overwinning zeker te stellen. Mijn tegenstander was daar erg blij mee en nam het direct aan.

Hij vond dat ik hem van het bord had gespeeld. Eerlijk gezegd was ik er zelf ook van overtuigd dat ik zo’n beetje de hele partij goed tot gewonnen stond. Ik had een sterke koningsaanval en het speelde allemaal heel makkelijk.

Alleen zijn Dc4 had ik overzien, wat dameruil afdwong en mij ‘slechts’ een eindspel gaf met een pion meer. Achteraf klopt onze perceptie niet met wat de computer aangeeft. Die geeft aan dat mijn tegenstander bijna steeds iets beter stond, juist tót Dc4. Het blijft een moeilijk spelletje.

En wat blijkt ’s avonds: koploper Waalwijk heeft verloren. We staan gedeeld eerste, met Waalwijk! Ook De Raadsheer, Bergen op Zoom en D4 maken nog kansen. Zij hebben weliswaar 2 matchpunten minder maar mogen nog een keer meer spelen. Ronde 8, op 23 maart zijn wij vrij. Het wordt heel spannend in deze poule.

 
Rating
 
Rating
  Vossen van, R. (Robbert) 2017   Pols, L.A. (Leendert) 1964 1 – 0
  Caluwe, M. (Marc) 1999   Smeets, M.E.J. (Sjo) 1904 1 – 0
  Kriens, D.G. (Dick) 1945   Priems, P.J.J.M. (Pieter) 1860 0 – 1
  Bloem, C. (Carlo) 1986   Wit de, P.M.J. (Patricia) 1986 ½ – ½
  Brunner, K. (Karg) 1899   Karstens, A. (Lex) 1894 1 – 0
  Boer den, L.M. (Lucas) 1893   Iersel van, J.A.M. (Hans) 1902 0 – 1
  Ven van de, J. (Jolanda) 1754   Wit de, P.J.M. (Peter) 1927 0 – 1
  Kriens, J.M. (Hans) 1910   Lie-Kwie, K. (Kienfong) 1899 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1925   Gemiddelde Rating: 1917 3½-4½

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.