De Stukkenjagers 2 – WLC 1 4-4

Het tweede boekte tegen de Eindhovenaren het derde gelijkspel annex matchpunt van het seizoen. Erwin Kalle meldde zich als vrijwilliger om het verslag te maken. Hulde!

De Stukkenjagers 2 mocht het afgelopen zaterdag opnemen tegen het net wat sterkere WLC, een wedstrijd waarbij beide teams graag twee matchpunten wilden pakken om het degradatiegevaar te ontlopen. Het verloop van de wedstrijd:

Na net geen uur spelen was de vrede getekend tussen Fré Hoogendoorn en Rudy Simons. Fré was niet helemaal fit, dus een snel halfje was dan een goede oplossing.

Daarna kwam het er snel behoorlijk lastig uit te zien. Aan bord 3 ging het voor Wout Verboven ineens helemaal fout. Hij miste tegen Gerard Welling de dreiging van Pxh7 en daarna was de partij vlot klaar. 

Karel Storm viel last minute in voor de zieke Tommy Grooten, waarvoor dank. Helaas zat er in het middenspel even een hapering in de motor en verdween er plots een stuk van het bord. Bas van Doren speelde het daarna rustig uit. 

Ook bij Erik Dignum verliep de partij niet soepel. Er ging tegen Chiel Koster ergens een kwaliteit verloren, een achterstand waarvan hij niet meer herstelde. Daarmee kwam de tussenstand op 3,5-0,5 voor de Eindhovenaren.

Toen kwam er eindelijk positief nieuws: Herman Grooten wist in een gecompliceerd middenspel zijn stukken goed te manoeuvreren, totdat hij gebruik kon maken van wat zwaktes in de stelling van Erika Sziva. Zoals hij zelf verwoordt: ‘In een stelling met een witte isolani op d4 werd het evenwicht lange tijd niet verbroken. Totdat de witspeelster, een klein beetje onder druk van de klok, omstreeks de dertigste zet een paar onnauwkeurigheden beging en op zet 34 een enorme bok schoot. Door een gemene paardvork won ik met een schijndameoffer maar liefst twee pionnen. Dat liet ze zich niet meer bewijzen en gaf meteen op. De hele analyse staat in de bijlage.’

Zelf speelde ik tegen Robert Klomp een partij waarin ik op de koningsvleugel een aanval op mocht zetten. Het tegenspel van Robert op de damevleugel kwam te traag op gang en na een pionoffer bleek de stelling voor hem praktisch lastig te houden.

Wellicht de knapste prestatie van de dag kwam van Elias De Reese die een strakke partij tegen Guus Bollen speelde. Er werd vanuit het middenspel een pion buitgemaakt, die hij later om wist te zetten tot een vol punt: 3,5-3,5.

Daarmee lag de volledige teamuitslag in de handen van Peter Huibers en Sebastiaan Smits. Peter had ergens een kwaliteit gewonnen (al moet ik toegeven dat ik gemist heb hoe), maar er bleef lang een zeer gecompliceerd eindspel op het bord staan. Uiteindelijk bleek de witte koning te kwetsbaar voor schaakjes en werd remise overeengekomen.

De eindstand werd dus een 4-4, een uitslag waardoor geen van beide teams er echt veel geruster op werd om zich in de 2e klasse te handhaven, maar goed… ieder matchpunt telt!

Hieronder vier van de partij(fragment)en waarin de Stukkenjagers tot scoren kwamen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.