De Stukkenjagers 3 – De Combinatie 2 7,5-0,5

Het derde boekte de tweede ruime zege in successie en gaat daarmee aan kop in 4H. De kop van het verslag van teamleider Ruud Feelders zegt genoeg…

Walk in the park voor SJ 3

In poule 4H van onze competitie zijn de krachten behoorlijk verdeeld, vijf teams met gemiddelde ratings van 1900+ en vijf teams met 1800- ratings. Dan kun je forse uitslagen verwachten, alhoewel dat natuurlijk niet vanzelfsprekend is.

Afgelopen zaterdag wél. Na een uurtje langs de borden lopend zie je de contouren verschijnen, dat heeft deels ook te maken met het vertrouwen dat je als teamleider in je teamgenoten hebt, maar ook met de stellingen.

Laten we de impressies van de spelers de revue laten passeren, Arjen (bord 3, zwart) was als eerste klaar: ‘Wat zeg je als je het enige halfje hebt gemorst? Niks, het was gewoon een terechte remise tegen een laaggerate, goed spelende jeugdspeler. Al snel gingen alle zware stukken van het bord. De computerevaluatie schommelde de hele partij tussen + en -/- 0,5. Schrale troost waren de opmerkingen bij de Griek van zowel César (“Dit was de beste speler bij de tegenstanders”) als Robin (“deze jongen heeft nu al een FIDE-rapidrating van ongeveer 2000”).’

De exacte volgorde weet ik niet meer, maar bij Leendert (8, wit) liep het al snel prima, hij won al vroeg in de partij een kwaliteit. Na verdere vereenvoudiging was de stelling hopeloos voor zwart, 1-0 dus. Leendert had graag een diagram toegevoegd, maar weet niet hoe dit te doen, hij is in afwachting van de komst een interne SJ-cursus voor senioren om – onder andere – een diagram te kunnen maken.

Waar het ook heel snel duidelijk was wie aan het langste eind ging trekken was op het bord van Reinier,  in bloedvorm als we de uitslagen mogen geloven! Reinier schrijft: ‘Op bord 7 had ik zwart tegen Ellen Meijer. Na een rustige opening was wit iets te nonchalant, toen ik met Thd8 een paard op d2 aanviel dat een loper op c4 dekte, die mijn loper op e6 onder schot hield. Ik kreeg de gelegenheid om op d2 te slaan en daarna ook op c4. Resultaat: twee stukken tegen een toren. Dat voordeel heb ik na een torenruil over de d-lijn rustig kunnen uitbouwen naar een stelling met een gedekte vrijpion op a2 waardoor de witte toren verplicht was veld a1 te blijven dekken. Dit bleek uiteindelijk onbegonnen werk voor wit.’

Ook bij Peggy was al snel duidelijk dat er maar één kant voor de winst ging, pionnetje voor en afwikkelen naar een toreneindspel waarna de zwarten nog een steek lieten vallen en 1-0. 

Dus al 3,5 punt voor de onzen. Als ik heb goed heb gezien haalde Tommy, die we mochten lenen van het tweede, het volgende punt binnen. Klassiek geschoold, de stukken naar mooie velden manoeuvrerend, beukte Tommy er flink op los in een stelling waar de koningsvleugel was dichtgeschoven, en hij dus op de damevleugel zijn heil zocht. Uiteindelijk werd via een petite combinaison de zwarte koning uitgerookt. John was in bekende stijl ongeveer tegelijk klaar: ‘Mijn tegenstander speelde de Sveshnikov-variant van het Siciliaans. De koningsaanval met f5 en f4 (zonder eerst Kh8 te spelen) kon ik eenvoudig pareren door een massale afruil van stukken via veld d5. Er resteerde een voor wit gunstig eindspel met een sterk paard op d5 tegen een zwakke loper op g7. Tot mijn verbazing besloot mijn tegenstander alle torens af te ruilen via de f-lijn. De rest was een kwestie van techniek.’

Ruud op 5 had een fysiek zware middag, maar tegen het einde werd de winst eenvoudig binnen gehaald. ‘Ik had al een kwaliteit gewonnen, dus het zou een kwestie van techniek zijn geweest. Echter mijn tegenstander die eerst mijn dame aanviel met zijn loper verloor zijn goede geest toen ik met mijn dame zijn dame met schaak sloeg en gaf mij de hand met de woorden ‘ik geef op’. Een teamgenoot van Bart van Bussel meende terecht op te kunnen merken dat hij mijn dame gewoon met de loper terug kon slaan. Waarop Bart voorstelde om de partij dan maar op die manier te vervolgen. Je begrijpt dat ik daar niet zoveel zin in had. Heel bijzonder, en daarom zijn die teamwedstrijden ook zo leuk!’

Als laatste was César, ook al geleend van SJ 2, over. Hij moest zijn partij twee keer winnen.

‘In mijn partij bleek eens te meer dat het spectaculaire ratingverlies van de laatste anderhalf jaar zijn sporen heeft achtergelaten. In de opening en het vroege middenspel was ik vooral pessimistisch over mijn spel en mijn kansen. Terwijl achteraf de engine een welhaast verdacht lage foutenquote aangaf en ik zelfs op een voordeeltje kon bogen.

Tot dit moment dan.

Martien van der Sanden – César Becx

Hier was ik aanvankelijk 27… Db5! van plan. Helaas had ik dat uitroepteken toen nog niet gezien, want ach, ik speelde al zo slecht en waarom dan risico nemen en hem eerst iets laten slaan? Dus werd het gewoon 27… dxc3? 28. Dxc3 cxb4. Ik was blij dat wit nu 29. axb4 deed, want dan bleef er nog wat spel in de stelling. 

29… Db6  30. Dd4? Kijk, dat helpt al. 

30… Te2 31. Dxb6 (gedwongen) axb6  32. Pa3  Pd5  33. Pc4  Tc2  34. Td1 

Tja, en hier is er dan zo’n onbegrijpelijke kortsluiting. Ik kan afwikkelen met Txc4 Txd5 Txb4 en dat eindspel biedt prima praktische kansen. Maar kennelijk dacht ik dat mijn paard eindelijk de kunst van de bi-locatie onder de knie had gekregen. 34… Pxb4?? 35. Pxb6  In gedachten stond die dus nog gedekt door mijn paard op d5, hoe komt een mens erop! 

Opnieuw beginnen dus. Gelukkig kreeg ik een paar zetten later een nieuwe kans in de schoot geworpen. 

Hier speelde wit de grafzet 38. Te1? Nu kon mijn paard met kracht terug in het spel komen. 38… Pd3 Na 39. Td1 Pf4 komt er weer pionwinst aan. Na 39. g3 Ph3 mocht ik kiezen tussen de f-en de h-pion. 

40. Td4 (Hardnekkiger is Td3) Tf2  Fijn om net voor de tijdcontrole deze ’wachtzet’ te kunnen doen. 41. Ke1 Txf3 (maar ook met Txh2 is niks mis) 42. Th4  Het witte verzet is gebroken. 42… Pg5 43. Ke2 Ta3 44. Pc4 Ta2 45. Pd2? Ook dat nog. Mijn hand, die richting het paard op d2 ging, werd onderschept door mijn tegenstander. 0-1

In de gezellige drukte bij Agora – een mixed grill van SJ 2, 3 en 4 – vroeg ik me in stilte af of deze partij nou goed of slecht voor het zelfvertrouwen is. Een beetje van beide, denk ik nu.’

Een mooie overwinning dus. Eens kijken hoe we de volgende ronde gaan presteren. Dan gaan we naar PION/Mook combinatie 2. Moeten we kunnen hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.