De Stukkenjagers 3 – De Juiste Z 1 7-1

Het derde zette een ogenschijnlijk regelmatige monsterscore neer tegen de gasten uit Margraten. Maar schijn bedriegt, zo blijkt uit het verslag van captain Ruud Feelders.

Het was niet verwonderlijk dat de spelers van De Stukkenjagers 3 ’s avonds bij Agora niet de behoefte hadden aan een volledig menu. Niet vanwege de kwaliteit van het eten (het was weer uitstekend!), maar er was op deze zaterdagmiddag 3 februari 2024 een al behoorlijk voorgerecht geconsumeerd. De Juiste Z was niet in de sterkste opstelling uit het Limburgse naar Tilburg afgereisd, ik vermoed dat de nakende degradatie al ingedaald was in hun toekomstbeeld.

Na zo’n anderhalf uur spelen loopt de teamleider eens langs de borden om een indruk te krijgen van hoe de wedstrijd zich ontwikkelt. Daar viel op dat moment nog niet veel over te zeggen. Dat viel mij eigenlijk tegen, maar eerdere wedstrijden van ons lieten vaker een soortgelijk beeld zien.

Het is natuurlijk ook zo dat de maaltijd rustig genoten moet worden, je moet goed kauwen voor een optimale spijsvertering.

Natuurlijk houdt niet iedereen zich aan deze wet; César aan bord 1, toch al een snelle eter, had er deze middag weer eens zin in. Hij vertelt zelf over zijn spijsvertering.

Paul Bokern – César Becx

De opening heeft prettig uitgepakt voor zwart, maar na 18. Tae1 zou er nog niet al te veel aan de hand zijn geweest. Na lang nadenken besloot wit echter om zijn ándere toren te onttrekken aan de motieven met Txg2, Lh3 en Lxf1. Dat heeft alleen een groot nadeel. 18. Tfe1?  Txg2! 19. Kxg2  Lxf3 Tja, die kun je niet terugpakken vanwege Pd4 met damewinst. Dus daarom dan maar 20. Kg1, maar ook daaraan kleeft een nadeel:

20… Txf4!  Er zijn vast meer winnende zetten, maar deze geeft het leukste slotakkoord. Het siert de tegenstander dat hij me dat liet uitvoeren. 21. gxf4 Dg4 22. Kf2 Dg2 23. Ke3. Ld4 mat

Dat was toch sneller dan verwacht. Reinier (3) had een echte Bourgondiër als tegenstander, althans er werd aan mijn rechterzijde in de Franse taal gecommuniceerd. Op het bord ging het er hevig aan toe, Pierre Gendarme was zich aan het verheugen aan het verorberen van de zwarte koning en spleet diens koningsvleugel open, de zwarte koning moest een veilig onderkomen vinden op de plaats waar hij aan het begin van de wedstrijd stond. Pierre kreeg gedurende de partij last van een onvaste hand, toen Reinier dat zag sloeg hij onmiddellijk toe.

Dat was dus 2-0 in ons voordeel en even later hoorde ik Arjen (5) verontschuldigend “vlag” roepen. Eigenlijk best bijzonder om je te excuseren, moet ie maar opschieten zou je zeggen. Het was meer het beeld tijdens de partij dat je het gevoel hebt dat er toch een stukje onrechtvaardigheid in dat “vlag” schuilt.

Peggy (6) had helemaal geen verontschuldigingen nodig om de overwinning te vieren, vanaf de opening dominant, een terecht punt 🙂. Ruud had voor de eerste keer wit en maakte niet echt gebruik van het voordeel van die voorzet. Tegenstander Roy bleef geconcentreerd spelen, en hoewel beiden kans op voordeel misten was remise een terechte uitslag. Dat betekende in ieder geval 2 matchpunten, maar meer bordpunten lagen in het verschiet; John baalde dat hij drie tempi weggaf en daardoor niet meer dan remise behaalde. De laatste twee partijen van Marleen (7) en Paul (8) waren leuk om te volgen. Marleen en haar tegenstander Zheng hadden regelmatig gesprekjes over de partij met als thema paardvorken, het was grappig te zien dat later in de partij dat thema de partij definitief besliste. 

De partij van Paul was een heksenketel met zeer variërende computerwaardering. Uiteindelijk was de zwakke zwarte koning het probleem, de witte pion die al tijden op d7 stond te wachten ging promoveren als zwart de matdreiging wilde pareren. Een prima 7-1 overwinning dus voor de onzen. Na 6 ronden 12 matchpunten en maar liefst 37 bordpunten is echt een geweldig resultaat, voor zover ik kan nagaan het beste van alle klassen.

Volgende ronde Woensel Lichttoren Combinatie 2 uit, wordt vast spannend! 

 
Rating
 
Rating
  Becx, C. (César) 1971   Bokern, P. (Paul) 1815 1 – 0
  Greunsven, A.A.J.M. (John) 1977   Godding, M.E.S. (Mick) 1811 ½ – ½
  Jaquet, R.W. (Reinier) 1902   Gendarme, J.P. (Pierre) 1766 1 – 0
  Feelders, R.A.J. (Ruud) 1998   Kluten, R.G.J. (Roy) 1730 ½ – ½
  Amerongen van, A.J.M. (Arjen) 1961   Spee, J. (Jean) 1669 1 – 0
  Amerongen-Jansen van, M.J.C. (Peggy) 1873   Werts, F. (Frits) 1604 1 – 0
  Amerongen van, M.H.K. (Marleen) 1910   Zheng, W.H. (Wen Hua) 1659 1 – 0
  Castermans, P.J.M. (Paul) 1831   Meijs, M. (Marielle) 1649 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1928   Gemiddelde Rating: 1713 7-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.