De Stukkenjagers 5 – Eindhoven 3 4-4

Het vijfde boekte het tweede gelijkspel in successie in de vijfde klasse. Heeft er meer in gezeten? Of juist minder? Lees het verslag van Captain Guus Vermeulen en je weet het.

In de eerste ronde kwamen we niet verder dan een 4-4 gelijkspel, 4 november stond de tweede ronde op het programma, thuis tegen Eindhoven 3.

Dankzij Bastiaan en Jeroen kwamen we snel op een 2-0 voorsprong. Bastiaan won met behulp van een batterij een stuk, Jeroen behandelde het toren+pionnen-eindspel superieur.

Zelf verkeer ik niet in de beste vorm de laatste tijd, de focus is niet zoals het hoort te zijn. Na de opening waren er geen problemen, maar een paardvork in het eindspel kost me de kwaliteit en de partij. Ook Toon kent een moeizame seizoensstart. Hij stond erg goed (lees: straal gewonnen) tegen de razendsnel spelende tegenstander. Misschien liet hij zich door dat tempo verleiden om minder nauwkeurig te spelen, in de afwikkeling gaat het helaas mis. Met nog wel een kwaliteit meer moet hij toezien hoe de vrijpionnen, ondersteund door de loper, het pleit beslechten in ons nadeel.

Joost speelde op bord 1 met zwart. Voor zover ik kon beoordelen stond het wel oké, tot het moment dat de vijandelijke dame ondersteund door een paard (gevaarlijke combi) op bezoek kwam bij zijn koning, het was direct uit. Gelukkig kon Bas de score weer gelijk trekken. Het eindspel met een sterk paard tegen loper speelde hij sterk uit, de pluspion werd verzilverd.

De tussenstand, voor degenen die niet hebben meegeteld, kwam zo op 3-3.

Maarten zat op bord 2 en kwam ook in een eindspel terecht. Normaal gesproken voelt hij zich wel thuis in deze fase van het spel, maar vandaag ging het toreneinspel toch verloren ondanks het feit dat er zeker remisekansen lagen. (‘So not all rook endings are drawn’)

Het lot van ons team kwam daardoor in handen van invaller Pieter die zelf zijn partij als volgt becommentarieerde: ‘Ik kwam met zwart zeer goed uit de opening. Meer ruimte en de stukken op de goede plaats. De witte soortgenoten hadden het veel minder naar hun zin. In plaats van hier goed gebruik van te maken, probeerde ik een pion te winnen. Dat lukte niet en het voordeel verdween grotendeels. ik was als laatste bezig bij 3-4 toen zijn tegenstander een kwaliteit gaf om uit de kleine problemen te komen. Dat waren in één klap grote problemen. Er was net genoeg materiaal en ruimtevoordeel om wit klem te zetten. Een afwikkeling naar een gewonnen pionneneindspel bracht het laatste punt binnen.’ 

Dus ook in de tweede ronde blijven we steken op 4-4. Hopelijk kunnen we in het vervolg van het seizoen sterker voor de dag komen, wordt vervolgd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.