De Stukkenjagers 6 – De Baronie 3 4,5-3,5

Het zesde presteert dit seizoen zwaar bovengemiddeld in de vijfde. Tegen de gasten uit Breda werd de derde zege van het seizoen geboekt. Teamleider Roger Bougie maakte heerlijke chocola van de input van zijn teamgenoten.

In de vierde ronde van het seizoen ‘23/’24 spelen we voor het eerst zonder invallers. Thomas verhuist en Huong is op reis en ook daarom wijst de bordindeling zich bijna vanzelf; jong talent (Jop en Jens) aan de topborden, een mix van sluwheid en ervaring (Emil, Marieke, Robert en Marsel) op het middenveld en een combinatie van avontuur (Max) en … tsja, zegt u het maar (ikzelf) aan bord 7 en 8. 

Ons oorspronkelijke doel (niet degraderen) hebben we na drie rondes achter ons gelaten. In plaats daarvan dromen we met 5 punten uit 3 rondes nog onwennig en een beetje lacherig over meer. De opdracht van vandaag is dus eenvoudig: winnen. 

En inderdaad, correct, De Baronie 3 scoorde tot nu toe  slechts 2 punten uit 3 rondes, maar de ratinggemiddeldes ontlopen elkaar nauwelijks en daarmee zou het kunnen aankomen op vorm van de dag, wilskracht, motivatie en gedrevenheid. Om 12.00 uur zitten acht Stukkenjagers dan ook met opgestroopte mouwen achter de tafel. Hoewel… acht Stukkenjagers? Nadere inspectie leert dat drie tafels nog onbezet zijn als César klaar is met zijn welkomstwoord. Kerstdrukte in de stad zorgt voor een paar minuten oponthoud bij Jens en Emil en van Max ontbreekt elk spoor. Die wordt om 12.02 uur wakker gebeld. Over 15 minuten zal hij er zijn. 

De klokken gaan aan.

Robert (bord 5, zwart) is als eerste klaar. 1- 0. Van tevoren geeft hij aan liever met wit te spelen, maar de opening van de tegenstander zit hem als gegoten. 

Zijn terugblik: “Ik speelde de Two-Knights opening tegen het Italiaans. Mijn tegenstander verkoos d3 boven de wat minder populaire variant Pg5. Ik antwoordde met Lc5 en mijn tegenstander rokeerde kort en in plaats van d6 speelde ik eerst h6 . Op een bepaald moment speelde wit e5 en dat leek een fout omdat ik net een toren op de e-lijn had gepositioneerd.”

En hier raakt zowel Roberts tegenstander als uw verslaggever de draad een beetje kwijt: “dxe dxe Dxd1 Lxd1 Pd7. Lf4 leek me ook fout. Ik keek zelf naar Pd5 gevolgd door Lb6 maar die deed hij niet. Zo vond ik dat mijn tegenstander inmiddels 3 mindere zetten had gedaan. Pc5 was een optie maar ik deed Pd4 en verwachtte dat hij die zou nemen maar hij deed dat niet. Nu kwam hij met Pd5 en ik dacht dat verkeerd om paard had eerst gemoeten voor hem oplossing was Pe6 Lg3 Lb7 Pf4. Ik had deze kunnen afruilen maar besloot Pd4 weer te spelen Pcd4 Lxd4 . E6 had ‘m hier nog remise kunnen brengen maar hier maakt hij een fout weer Pd3 gevolgd door c5 nu deed hij e6 Txe6 Txe6 fxe6 en hier deed ik Pf8 . Toren e8 was beter geweest Le5 Lxe5 Pxe5 Td8  Td1 daar hoopte ik op Txd1 Lxd1 Ld5 b3 mäar Ph7 kon ook nog maar dacht ik sta pion voor en ruim in mijn tijd nog.”

En dan is het voor Robert rustig uittikken: “Rustig uittikken: f4 Kg7 Kf2 g4. Hij verdedigt de pion in plaats van ermee te slaan: Pg6 Lc2. Weer een beetje een rare zet dacht ik. Pxe5 fxe5 Kf7 ik denk hij staat volledig afgeschermd moet de andere hoek in zien re komen en promoveren. Ik was niet te stoppen en op zet 45 gaf hij op na een kansloos eindspel.” 

Bam! 1-0 voor Robert en De Stukkenjagers. 

Op mijn eigen bord (bord 8, wit) ging het er net iets minder wild aan toe. De variant die mijn tegenstander met zwart speelde was ik zelden of nooit tegengekomen. Van beide kanten was het spel in de openingsfase afwachtend en passief waardoor 16. 0-0  g5 nogal als een verrassing kwam. 

pastedGraphic.png

Dit was een fout, maar ik zag het verrassende 17. Pd4! niet (… exd4 bijvoorbeeld leidt tot e5) en reageerde met 17. Lxe6 vanwege de dreiging die leek uit te gaan van de witte loper van de tegenstander. Een misser, waarna de stelling gedurende de rest van de (van beide kanten) nogal onnauwkeurige partij in evenwicht was. Na een ruil van de zware stukken werd in een volledig gelijke stelling remise overeengekomen. Tussenstand: 1,5-0,5.

Van de partij van Marsel (bord 6, wit) heb ik niet veel meegekregen. Maar hij is in al een tijdje goed in vorm en met een vlugge winstpartij tegen een gelijkwaardige tegenstander zet hij de stand op: 2,5-0,5.  

Een fijne uitgangspositie en tijd voor een rondje langs de borden: 

Jop en Jens spelen tegen de toppers van De Baronie en staan minder gunstig (de foto doet inderdaad hoofdbrekens vermoeden, red.)

pastedGraphic_1.png

Bij Emil ziet het er aan de andere kant zeer goed uit (een handvol pionnen voor) en bij Marieke en Max kan het alle kanten op. Het belooft weer eens een spannende middag te worden.

Jop (bord 1, zwart) verliest als eerste en de inhaalrace van De Baronie is begonnen.

Jop blikt als volgt terug: ‘Ik speelde met zwart aan bord 1 tegen de sympathieke Jo Godderij. Het begon niet verkeerd voor mij. Mijn tegenstander ging voor een bijzonder plan, met als gevolg dat ik iets beter stond, maar kort hierna speelde ik een onnodige verdedigingszet waarmee ik het initiatief weggaf. Dit werd door mijn tegenstander keurig afgestraft. Even later kregen we de volgende stelling op het bord:

pastedGraphic.png

In deze positie speelde ik Lxf4 en dacht ik dat ik goed bezig was, maar hierna pakte mijn tegenstander zonder te aarzelen zijn paard op en verplaatste het naar f1. Ik realiseerde me toen dat dat paard alles in de witte stelling verdedigde, en dat ik Dxc6 niet meer kon voorkomen. Nou was ik ineens de persoon die moest verdedigen. Vanaf toen begon ik inaccurate zetten te doen. Ik verloor een hoop tijd, en maakte daarna een vrij irrationele beslissing waarmee ik materiaal verloor. Het was een mooie pot, en met nog wat stijlvolle witte zetten was mat het uiteindelijke gevolg.’

De Baronie komt langszij als ook Jens (bord 2, wit) na een veelbelovende opening zijn stelling niet kan houden. Weer wat later kijken we tegen een 3,5-2,5 achterstand aan omdat ook Max (bord 7, zwart) de vlag moet strijken. Ergens in de partij dacht Max aan mat in 2, maar omdat de tegenstander een loper  kon terugtrekken naar f1 om mat te voorkomen werd de stelling snel ongunstig. Max is de verdediging uit het oog verloren bij de ‘mat-aanval’ en als wit via promotie op de a-lijn met twee dames tegen één speelt, is de partij snel afgelopen. 

Dat betekent dat Emil en Marieke moeten winnen! Maar die kans lijkt op een bepaald moment klein. Emil geeft een paard terug en Marieke heeft juist last van een paard van de tegenstander. 

Marieke over haar duel:Ik mag aan bord 4 spelen tegen een jongedame, en aangezien het niet vaak gebeurt dat ik in de externe tegen een mede-vrouwelijke speelster speel, vind ik dat al direct leuk. Al maak ik me aan de andere kant ook wat zorgen. Ze is vrij jong, waardoor ik haar maar direct als jeugdig talent zie. En ik ben de fase van jeugdig talent inmiddels al wel gepasseerd. Oppassen dus!

Na een wat saaie opening gaat mijn tegenspeelster in het middenspel voortvarend ten strijde. Ze creëert een gevaarlijk uitziende aanval op mijn koningsvleugel. Hierdoor stel ik het rokeren steeds maar weer uit (wat ik uiteindelijk op de 29e zet pas doe). Als ik uiteindelijk pionverlies niet meer kan voorkomen, besluit ik maar een tegenaanval op te zetten op haar koningsvleugel. Dat blijkt – met enig geluk – een goede keuze. Ze gaat nu in de fout en moet een kwaliteit geven. En bovendien heb ik nu een gevaarlijk uitziende aanval op haar koningsvleugel. Met ook nog eens twee behoorlijk ver opgerukte vrijpionnen. Ik verzuim hier echter het al af te maken, en na enig manoeuvreren weet ze haar paard op een zeer sterk veld te zetten, met aan alle kanten dreigende paardvorken.’

Alles is dus nog mogelijk bij Marieke aan bord 4. En bij Emil? We schakelen snel over naar bord 3!

Emil: ‘Ik mocht met zwart tegen Paul Boeren aantreden. Na e4-e5, Lc4-Pf6, Pf3-Pc6, 0-0-Lc5  trakteerde hij mij met b4 op een bijzonder pionoffer. De gedachte daarachter is mij nog steeds een raadsel, ben hem dat bij de analyse achteraf vergeten te vragen. Dat Paul niet zo zuinig was op zijn pionnen bleek ook in het middenspel, daar won ik na een paar combinaties nog drie pionnen. Maar in een moment van onachtzaamheid zag ik een tussenschaakje over het hoofd, dat mij vervolgens een paard kostte. Stand weer redelijk in evenwicht, wat Paul aangreep om remise aan te bieden. Ik sloeg dat af want inmiddels was de stand 2,5-3,5 voor onze gasten en was remise dus niet genoeg voor teamwinst, de twee laatste partijen moesten gewonnen worden! Nadat ik wederom een pion wist te winnen ontstond een eindspel met een toren en 6 pionnen tegen twee lopers en 3 pionnen voor mijn tegenstander.’

Dat klinkt veelbelovend! Maar hoe is het bij Marieke? Terug naar bord 4: 

pastedGraphic_1.png

‘Ik besluit hier maar die kwaliteit terug te geven, zodat haar paard in ieder geval van het bord is. In de hoop dat mijn twee vrijpionnen de doorslag gaan geven. Die hoop blijkt te kloppen. Mijn toren snoept nog twee pionnetjes van haar op en mijn pionnen gaan langzaamaan nog een veld naar voren.’ 

De finish is in zicht: ‘Kom op Marieke, je kunt het!’ denkt een bloednerveuze teamleider. Het is 11 minuten over 4 op zaterdagmiddag 16 december.

Emil: ‘Na een dubieus offer van de witte loper stond ik gewonnen met al mijn pionnen op de witte velden. Nou weet ik niet of de tegenstander van Marieke op het bord naast mij als eerste capituleerde of dat Paul dat was…’

Marieke: ‘Mat en/of promotie is nu onafwendbaar, en ze geeft op.’

Emil: ‘Een fotofinish moet uitwijzen wie van ons de matchwinnaar was, ik geef die eer heel graag aan Marieke!’

High-fives vliegen door de lucht: 4,5-3,5. Wat een team, dit zesde! 

 
Rating
 
Rating
  Bogaers, J. (Jop) 1803   Godderij, P.J.M. (Jo) 1829 0 – 1
  Korzilius, J.L.K. (Jens) 1696   Daniels, H.A.M. (Hennie) 1704 0 – 1
  Voorhorst, E. (Emil) 1580   Boeren, P. (Paul) 1631 1 – 0
  Sarton, M. (Marieke) 1548   Nooren, B. (Bibi) 1618 1 – 0
  Smulders, R. (Robert) 1468   Smet de, S. (Sander) 1616 1 – 0
  Hoorn van, M.D. (Marsel) 1595   Kooten van, W.P. (Willem) 1537 1 – 0
  Mutter, M. (Max) 1560   Deijkers, G. (Gideon) 1545 0 – 1
  Bougie, J.R.G. (Roger) 1414   Zaal, N. (Nico) 1300 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1583   Gemiddelde Rating: 1598 4½-3½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.