De Stukkenjagers 8 – HMC Den Bosch 5 1-7

En wéér is het achtste team het eerste. Met het verslag welteverstaan: luttele uren na de match! Hans van Driel geeft een kijkje in de complotkeuken waar weer een roemruchte nederlaag werd voorgekookt…

Breaking! Leden willen naam wijzigen

De seksistische naamgeving van een Tilburgse schaakvereniging, die in de jaren zestig nog wel een grijns op mannelijke gezichten kon toveren, roept anno 2023 steeds meer weerstand op onder leden. Tijdens de borrel na afloop van de interne partijen op woensdagavond wordt de discussie alsmaar grimmiger tussen voorstanders van de naam die de vette knipoogbenadrukken en degenen die aan buitenstaanders slechts met schaamrood op de kaken durven te vertellen dat zij lid zijn van de desbetreffende schaakvereniging. De neutralen legen hun glas en keren huiswaarts wanneer het gesprek richting naamgeving gaat.

Vier teamleden van Team 8 spraken af om tegen HMC 5 uit Den Bosch het voortouw te nemen in het beslechten van de discussie. Bert behoorde hier niet toe. Vanaf de opening ging hij lustig op jacht naar de stukken van zijn tegenstander. Je bent Stukkenjager of niet’, was na afloop zijn glorieuze uitleg. Daan kreeg niet de kans om partij te kiezen. Hij ontwaarde in zijn tegenstander een verdwaalde Bossche Stukkenjager die hem vanaf de aanvang elke kans ontnam om zelf op jacht te gaan. René en Wil beklemtoonden met verve hun neutraliteit in de discussie door met een verbeten gezicht stukken te geven en te nemen. Dit had – zeer passend in hun niet-willen-kiezen positie – tot een remise moeten leiden, wat niet geschiedde.

Voorstanders van een naamswijziging – Cees, Frans, Hans en Jan – staakten zoals afgesproken in gewonnen stelling ostentatief hun jachtpartij op de stukken van de Bosschenaren. Hun pleidooi voor naamswijziging onderstrepend riepen zij luidkeels Jachtseizoen gesloten!, deden met veel aplomb een zet, en keken hun tegenstander (m/v) triomfantelijk aan. Die staarde met open mond naar het bord en veerde glimlachend op, toen h/zij zich realiseerde dat h/zij zonder een schot te lossen een Stukkenjagers-stuk in de schoot geworpen had gekregen.

3 gedachten over “De Stukkenjagers 8 – HMC Den Bosch 5 1-7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.