Externe: 11 van de 16 matchpunten, met ‘dank’ aan de tegenstanders

De Stukkenjagers 1 – Vianen/DVP   6,5-3,5

De gasten kwamen weliswaar compleet op, maar misten twee van hun drie ratingtoppers. Daardoor was het ratinggemiddelde opeens licht in het voordeel van SJ 1. Dat maakte daar knap gebruik van, waarbij vooral de manier waarop kopman Stefan Beukema (bord 3) zijn flinke ratingoverwicht vlotjes te gelde maakte in het oog sprong.

Dennis Kerstens – Stefan Beukema

Tja, DVP staat niet voor niets voor De Vrije Pion. In de opening en het middenspel is er iets mis gegaan bij zwart, met als gevolg dat de pionnenbalans enigszins verstoord is geraakt. Zodanig zelfs dat computergestuurde tongen repten van +28 voor wit. Wit heeft zojuist 27. Td2 gespeeld waarop zwart besluit toch maar eens een pionnetje terug te pakken: 27…Pxc3. De witspeler zal nu hebben berekend dat hij na 28. bxc3 Le4 (wat anders?) rustig 29. Tb2 kan spelen. Helaas voor hem zit er een gapend gat in die redenering. Zie jij wat anders na 28. bxc3???? Een tip vind je voor de verandering bovenaan dit artikel.

Stefans antwoord was in ieder geval ja, en deze enorme meevaller zette het team op het goede spoor richting overwinning en de koppositie in 1B. De andere bordzeges waren van Remco Sprangers (2), Joppe Raats (4), Herman Grooten (6), Sam Baselmans (8), terwijl Bob Jansen (1), Helmut Froeyman (7) en debutant Bertalan Bokorovics (10) remiseerden. Dat lukte Luuk Baselmans (5) en Sjoerd van Roon (9) niet. 

Op 4 november staat er weer een topper op het programma. SJ 1 reist dan naar Nijmegen om medekoploper UVS te bestrijden.

Stand 1B en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 1

De Stukkenjagers 2 – Arnhemse Schaakacademie 1    3-5

Het tweede had vooral aan de hoogste twee borden een flink ratingdeficit, en kon dat aan de lagere borden niet voldoende compenseren. Winstpartijen waren er voor Erwin Kalle (4) en Peter Huibers (7), terwijl Wout Verboven (2) en Robin Verhoeven (3) keurig remiseerden. Nederlagen van Erik Dignum (1), Elias De Reese (5), Constantijn Beukema (6) en Fré Hoogendoorn (8) zorgden ervoor dat de uitslag conform de ratingverwachting was.

Op 4 november zal SJ 2 wellicht spitsroeden gaan lopen bij Venlo 1.

Stand 2D en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 2

De Stukkenjagers 3 – De Combinatie 2   7,5-0,5

Ook de Astenaren hadden enkele ratingtoppers uit de opstelling gelaten, waardoor de walk-over zich al op het geduldige papier aftekende. In de praktijk was het nog even billenknijpen toen Arjen van Amerongen (3) remiseerde. Door achtereenvolgende zeges van Leendert Pols (8), Peggy van Amerongen (6), Reinier Jaquet (7), Tommy Grooten (2), John Greunsven (4), Ruud Feelders (5) en César Becx (1) klopte de uitslag toch met de ratingverwachting van professor Elo. SJ 3 gaat fier aan kop in 4H, het verspeelde nog maar twee bordpunten.

Op 4 november gaat SJ 3 richting Groesbeek, om de strijd aan te binden met PION/Mook combinatie 2.

Stand 4H en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 3

De Stukkenjagers 4 – DSC Dongen 1  7-1

Ook het vierde had weinig te duchten van de tegenstanders. Die waren om te beginnen onaangekondigd maar met zevenen. Bij wijze van goedmaker hadden ze ook nog hun kopman thuisgelaten. Het gratis punt was voor Sjo Smeets, echte punten waren er voor Peter de Wit (4), Hans van Iersel (5), debutant Nies Rijnders (6), Kienfong Lie Kwie (7) en Lex Karstens (8). Bovenin werd het punt gedeeld door Ron de Veen (1) en Patricia de Wit (3). Door deze monsterzege is SJ 4 de trotse koploper in 4G, het heeft zelfs een matchpunt voorsprong.

Op 4 november gaat SJ 4 op bezoek bij EGS 1 in Goirle. 

Stand 4G en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 4

Kempen Combinatie 2 – De Stukkenjagers 5  4-4

Ook het vijfde had meeval, maar niet heus. In Veldhoven bleek er voor Michel Timmermans aan bord 6 geen tegenstander voorhanden. Het zou de enige bordzege blijven voor SJ 5, want Paul Castermans (1) Maarten Werkhoven (2), Bastiaan van de Rijt (3), Guus Vermeulen (4), Bas Rosheuvel (5) en Jeroen van de Rijt (8) hielden het allen op een puntendeling. Toon Stuart (7) verloor, maar al met al toch een goed begin van het vijfde tegen deze iets sterkere tegenstander.

Op 4 november krijgt SJ 5 bezoek van het sterke Eindhoven 3.

Stand 5L en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 5

De Vughtse Toren 1 – De Stukkenjagers 6  1-7 

Ook hier een zeer teleurstellend begin van de wedstrijd, toen de gastheren aangaven dat ze bord 1 en 2 leeg moesten laten. Teamcaptain Roger Bougie en Max Mutter namen hun verlies, want dat is het ondanks de 2-0 voorsprong. Aan de resterende zes borden hadden beide teams een gelijk ratinggemiddelde, en dan is het natuurlijk bijzonder knap dat het vijfde daarop 5-1 scoorde. Met als uitschieter de laatste partij van Huong Do (3) die een 1900-plusser versloeg. Eerder hadden ook Jop Bogaers (5), Marsel van Hoorn (7) en Marieke Sarton (8) een vol punt laten aantekenen. Remise was er voor Jens Korzilius (4) en Thomas Tepe (6). Het zesde aan kop in 5K, geniet ervan, in ieder geval tot 4 november, wanneer HMC Den Bosch 4 in Cinecitta de volgende tegenstander zal zijn. 

Stand 5K en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 6

De Stukkenjagers 7 was vrij deze ronde

Op 4 november begint SJ 7 aan het seizoen met een thuiswedstrijd tegen De Raadsheer 2.

Stand 6I 

Litho Knights 1 – De Stukkenjagers 8   5,5-2,5

Het achtste ging met knikkende knieën in Waalre op bezoek bij dit nieuwe team, dat leek te bestaan uit hoogbegaafde ASML-expats. Gelukkig bleef het ratinggeweld beperkt tot drie 1900-plussers, zodat Nico Dignum (5) en Daan van Kalken (6) onverwacht tot winst konden komen. Voor Frans Pistorius (4) was er een keurige remise. Dat zat er niet in voor last-minute invaller annex debutant Simon de Graauw (1), Ivar van der Heide (2), Wil Wouts (3), Jan Bergsma (7) en Bert Wels (8).

Op 4 november is SJ 8 in Cinecitta gastheer voor HMC Den Bosch 5.

Stand 6J en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 8

SV Oisterwijk 2 – De Stukkenjagers 9   1-3

Een fraaie zege van dit nieuwe team dat uitkomt in de viertallencompetitie van de NBSB. Weliswaar moest de van SJ 6 geleende Robert Smulders aan het eerste bord een nederlaag slikken, maar Bruno Culotti (2) en debutant Remco Nijs (3) versloegen knap ervaren 1300-plussers. Nikolai Viljoen (4) sloeg eveneens toe.

Op 4 november bindt SJ 9 in ons thuishonk de strijd aan met HMC Den Bosch 6.

Stand Zaterdag 1A en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 9 (met wat scrollen en klikken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.