KiNG 1 – De Stukkenjagers 2 5,5-2,5

Het heeft even geduurd, maar dan héb je ook wat. Het tweede verloor ‘gewoon’ van een sterkere ploeg, maar was niet zonder kansen op wat meer, zoals blijkt uit de uitgebreide en zeer leerzame analyses.  

Vlak voor de wedstrijd hadden we nog wel hoop op een goed resultaat. KiNG trad aan zonder Bram van den Berg en ook supersub Mark Haast bleef aan de kant. Maar zij hielden genoeg sterke spelers over om ons het leven zuur te maken. 

Dat merkten vooral César Becx, Fré Hoogendoorn en Leendert Pols. Laatstgenoemde hielp ons als invaller en dat ging hem aanvankelijk heel behoorlijk af. Maar er kwam in het verre middenspel een kink in de kabel. ‘Hoewel niets om over naar huis te schrijven, hierbij in een paar regels mijn partij. Ik was met een redelijke stelling uit de opening  gekomen. In het  vervolg liet ik me verrassen door een dubbel-attack op de velden h7 en a5. Pion a5 opgeven was het minste van de kwaden, maar de ontstane gedekte vrije witte pluspion was beslissend, 1-0.’

Het verre middenspel, dat haalde César dan weer niet: ‘Ik moest vanuit de opening kiezen tussen een riskante pionwinst en een bescheiden terugtocht. Ik koos voor het laatste, op zich terecht, denk ik. Meteen daarna deed ik, in plaats van een normale zet met een gelijke stelling, een provocerende maar vooral ook slechte zet. Jordy Schouten liet zich niet imponeren, en speelde me vakkundig en vlot naar de nederlaag.’

Fré kreeg te maken met een witte dame die op de g-lijn voor voortdurende dreigingen tegen zijn niet gerokeerde koning zorgde. Uiteindelijk kreeg hij de verdediging niet sluitend en/of het tegenspel niet aan de gang.

Tot zover de bordnederlagen. Helaas stonden daar geen hele punten tegenover. Twee van de vijf halfjes die we wel binnen hengelden stonden al vrij snel op het scorebord, die van Erik Dignum en Peter Huibers. 

De andere drie remises zijn door onze spelers geanalyseerd. Tommy Grooten noteerde een nette remise met Mark Clijsen.

In de laatste twee partijen die aan de gang waren leken we af te stevenen op twee hele punten. Maar zo gemakkelijk was het toch allemaal niet. 

Herman Grooten over zijn partij: ‘Ik had een doldwaze partij tegen Alik Tikranian waarbij het oordeel voortdurend van ‘groot of beslissend voordeel voor mij’ naar ‘gelijke stelling’ heen en weer ging. Uiteindelijk kon ik in het resterende toreneindspel ook nog diverse malen de winst pakken, maar dat was allemaal razend moeilijk en daarom ook des te interessanter! Ik heb een uitvoerige analyse gemaakt waarbij iedereen zijn eindspelkennis ook meteen even kan toetsen in mijn inleiding bij de partij.

Centraal thema is de zogenaamde ‘regel van vijf’. In het kort geschetst, uitgaande van de volgende stelling: wit: Kg4, Te2, f4; zwart: Kd6, Tf8 luidt die regel: tel de rij waarop de pion staat (4) op bij het aantal lijnen dat de koning is afgesneden van de pion (1). Is dat 5 dan is het remise, is het 6 of hoger, dan wint de pionpartij. Wat is het oordeel met wit aan zet en met zwart aan zet?’

 

Ook Elias De Reese had kansen op de volle winst, maar de winstweg was verre van simpel te vinden, met weinig tijd op de klok…

En zo bleven we steken op 2,5 bordpunt. Voordeel is wel dat het in de volgende wedstrijd – tegen WLC 1 – nog steeds mogelijk is om ons matchpuntenaantal te verdubbelen. Hoe mooi wil je het hebben? 
 
 
Rating
 
Rating
  Tikranian, A. (Alik) 2277   Grooten, H.C.A. (Herman) 2231 ½ – ½
  Clijsen, M.C. (Mark) 2063   Grooten, T. (Tommy) 1930 ½ – ½
  Senders, J.B.H. (Justin) 2111   Dignum, E. (Erik) 1971 ½ – ½
  Haast, K.M.C. (Koen) 2073   Hoogendoorn, F.T.J. (Fré) 1985 1 – 0
  Schouten, J.A.J. (Jordy) 2168   Becx, C. (César) 1991 1 – 0
  IJzermans, C.G.J. (Cees) 2129   Pols, L.A. (Leendert) 1947 1 – 0
  Moor de, E.A.J. (Eric) 2078   Reese de, E. (Elias) 1955 ½ – ½
  Colijn, E.J. (Erik-Jan) 2011   Huibers, P. (Peter) 2103 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 2114   Gemiddelde Rating: 2014 5½-2½
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.