Souburg 2 – De Stukkenjagers 4 1,5-6,5

Het vierde is uitstekend van start gegaan in klasse 4G. Op Walcheren werd ook de tweede Zeeuwse tegenstander aan de zegekar gebonden. Teamleider Guus Vermeulen doet verslag.

Toen we de speellocatie binnenliepen zagen we de spelers van EGS en Middelburg. Al snel wordt duidelijk dat we wel degelijk bij Oost-Souburg zijn aanbeland. In de eerste ronde had Patricia de Wit een studieachtige winst in een eindspel met een kwaliteit minder, en deze keer beschikte Bastiaan van de Rijt over eindspelmagic. In een toreneindspel dat bijzonder moeilijk tot verloren stond weet hij af te wikkelen naar een bekende remisestelling dankzij de randpion. Vandaag toonde Lex Kartens zijn eindspelbeheersing, in een pionneneindspel wordt de Souburger kansloos gelaten.

Bas Rosheuvel heeft het eindspelvirus kennelijk nog niet opgelopen. Ondanks verwoede pogingen, hij was als laatste bezig, kon hij in een veelbelovend toreneindspel het juiste plan niet vinden, remise.    

Zelf heb ik het ritme in de externe nog niet te pakken. TPR wel bijna 300 punten kunnen opkrikken, tot een torenhoge 1279. Marsel van Hoorn bleef net als ik steken op een half punt, hopelijk gaat het in Hoogeveen en in het European Senior Team Chess Championship in Dresden beter.

Ron de Veen kwam goed uit de opening en kon op tactische wijze twee pionnen buitmaken, dat bleek voldoende voor de winst. Kienfong Lie Kwie had zijn tegenstander met een versplinterde koningsstelling opgezadeld. Pionnen op h2, f2 en f3, dat voorspelt meestal weinig goeds voor wit en ook Kien kon een vol punt bijschrijven. Toon Stuart had een fraaie combinatie die hem een vol stuk opleverde.

Patricia had weer een goede partij en een kwaliteit gewonnen. Ik was enigszins verrast toen ze er voor koos om de kwal weer terug te geven. Gelukkig had ze goed ingeschat dat de ontstane complicaties, ondersteund door een sterke vrijpion, een kansrijke situatie opleverden. Zo kwam de eindstand op 1,5-6,5.

In de volgende ronde krijgen we De Pion op bezoek, het team met de beste papieren in onze klasse. Na hun verlies in de vorige ronde zullen ze gebrand zijn op een overwinning, een goede test voor onze ambities. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.