SVO 1 – De Stukkenjagers 6 5,5-2,5

Het zesde redde het in Oisterwijk niet tegen de koploper annex ratingfavoriet. Maar het traditionele verslag hoeft daar niet onder te lijden, met dank aan Jop Bogaers… 

Beste lezer, u heeft pech, want onze befaamde teamleider en tevens professionele verslaglegger Roger Bougie was deze keer niet aanwezig bij de wedstrijd. Daarmee zult u het met mijn verslag moeten doen. Omdat ik vind dat deze ‘kampioenswedstrijd’ zeker een verslag verdient, en omdat mijn ploeggenoten naar mijn idee niet bepaald stonden te springen om dit verslag te maken heb ik deze taak op me genomen

SVO 1 – De Stukkenjagers 6 dus. Bij alle die-hardfans van SJ 6 moet het bekend zijn geweest dat dit de wedstrijd betreft tussen respectievelijk de nummers 1 en 2 binnen onze poule. Vandaar dat het door sommigen de kampioenswedstrijd genoemd werd, meestal gepaard met een knipoog, want winst zou nog zeker geen eerste plaats garanderen. Toch vind ik het bijzonder dat we deze sterke Oisterwijkers op slechts één matchpunt konden volgen, want op basis van onze ratings zou men dat zeker niet verwachten. Een zege tegen Oisterwijk zou ons zelfs naar de eerste plek lanceren. Konden we dit underdogsprookje waarmaken? 

Nu ga ik niet pretenderen dat de uitslag van deze wedstrijd niet bovenaan deze pagina genoemd wordt. U, de lezer, heeft hoogstwaarschijnlijk al lang gezien dat deze Oisterwijkers op overtuigende wijze van ons gewonnen hebben. Over de manier waarop zal ik nog wat meer vertellen, hoewel veel details me zijn ontgaan, aangezien ik nogal diep in mijn eigen partij zat. Daarbij worden de partijen ook niet in chronologische volgorde behandeld, want ik weet echt niet meer in welke volgorde iedereen klaar was. Ik probeer er echter het beste van te maken. 

Eenmaal aangekomen in Oisterwijk was de bordindeling snel bekend. Een eerste opvallendheid was dat we op 7 van de 8 borden ratingpunten tekortkwamen, maar dat is natuurlijk geen reden om ontmoedigd te raken. 

Max Mutter speelde als enige van ons team met een ratingplus ten opzichte van de tegenstander. Deze ratingplus bedroeg maar liefst 476 punten, waarmee Max dan ook de topfavoriet was. Max was geloof ik als eerste klaar en hij had gewonnen. Toen ik Max dezelfde dag nog rond 18.00 uur in een hongerige hoedanigheid in de supermarkt aantrof (hij had nog niet ontbeten), kreeg ik de indruk dat hij wegens het ratingverschil niet erg veel voldoening uit deze partij haalde. Toch was het een eerste punt!

Thomas Tepe stond voor de zware taak om het op bord 1 op te nemen tegen Rick van Loy (met een rating van 1950). Het is mij niet ontgaan dat Thomas in het SJ Open nog recentelijk op zeer professionele wijze van een bepaalde 1900-speler  gewonnen heeft, waardoor ik deze match-up zeker niet als hopeloos beschouwde. Toch mocht het vandaag niet lukken. Thomas was na een lange strijd met 0 punten naar huis gegaan.

Ook Robert Smulders kwam nogal wat ratingpunten te kort, en verloor tegen Stefan Hess (met een rating van 1900). Die naam kwam me nogal bekend voor. Later ontdekte ik dan ook dat Stefan een SJ-rating heeft, wat waarschijnlijk betekent dat hij contributie betaalt en daarmee onze club sponsort. We mogen Stefan dus als vriend beschouwen. Gefeliciteerd Stefan, het punt is je gegund!

Emil Voorhorst wist als een van de weinigen succes te oogsten middels een sierlijke tactische wending. Hij had het volgende over de partij te zeggen:

‘Bastiaan van Gestel was mijn opponent afgelopen zaterdag, ik speelde met zwart op bord 6. De opening met d4 en g3 was nieuw voor mij… ‘Toch eens wat doen aan mijn openingskennis’, schoot er al na twee zetten door mijn hoofd…  

Enfin, desondanks ging de partij redelijk gelijk op met weliswaar licht voordeel voor wit. In het middenspel kwam onderstaande stelling op het bord waarop ik een leuke combinatie zag:

pastedGraphic.png

… g5, Ld2 – g4, exf6 – Dxf3+, Kg1 – Txe1+,  Lxe1 – Dxf6  

pastedGraphic_1.png

Met een kwaliteit en een pion materiaalwinst tot gevolg wist ik de partij vrij gemakkelijk in winst om te zetten. 0-1′

Marieke Sarton had het volgende te zeggen over haar partij: ‘Aan bord 4 speelde ik tegen Sjef van Gestel. Ik kwam voor mijn gevoel niet goed uit de opening. Mijn koningsvleugel (naar welke kant ik had gerokeerd) lag behoorlijk open, en mijn tegenstander kon op termijn zijn dame en beide torens in stelling brengen. Bovendien dreigde ik ook nog eens een pion kwijt te raken. Hij was zelf echter helemaal niet aan rokeren toegekomen. Toen hij met g4 aan een aanval op mijn koningsvleugel begon, stond ik voor de keuze om óf in de verdediging te gaan, óf pionverlies te accepteren en zelf een aanval op te zetten door via het midden op zijn pionnen en zijn koning af te gaan. Helaas koos ik hier voor de verkeerde optie (waarschijnlijk ingegeven door mijn gevoel dat ik slechter stond): die van in de verdediging gaan. Hierna ging het alleen maar bergafwaarts (ik zal jullie niet vermoeien met de details) en speelde mijn tegenstander het prima uit. Tot mijn verbazing vond lichess de volgende dag helemaal niet dat ik op het bewuste moment slechter stond, sterker nog, als ik voor de optie had gekozen om zelf in de aanval te gaan, was ik er zelfs beter uit gekomen… Kortom, geen partij om met trots op terug te kijken. Volgende keer beter!’

Aan bord 7 wist Marsel van Hoorn de tweede plek te bemachtigen. Hij speelde tegen Richard van Zon en had het volgende erover te zeggen: ‘Mijn tegenstander speelde de opening met zwart agressief met 5. – Pb4. Gelukkig kon ik de zwarte cavalerie terugdringen en op mijn beurt mat dreigen op f7. Zwart reageerde met Df6 en toen had ik de dames moeten ruilen en zwart met geïsoleerde dubbelpion moeten opzadelen. Helaas behandelde ik het volgende eindspel niet goed, en als klap op de vuurpijl maakte ik een fout waardoor zwart een dame kon halen.’

Huong speelde aan bord 2 een complexe partij tegen Roel Romanesco. Ze was als laatste klaar en verloor helaas. Ik heb van deze partij verder weinig meegekregen, dus dit is toch echt alles wat ik erover te zeggen heb.

Tot slot speelde ik met wit tegen Ron Steeksma aan bord 3. Ik kwam goed uit de opening en besloot dat ik het me kon permitteren om na korte rokade met de pionnen van mijn koningsvleugel aan te vallen. Zwart was namelijk niet goed ontwikkeld, dus het verzwakken van mijn koning was niet erg gevaarlijk naar mijn idee. Deze strategie pakte goed uit, zoals te zien in het diagram.

Ik denk niet dat de Dierenbescherming fan zou zijn geweest van deze positie. Het paard op h8 heeft geen leefruimte meer en kan onmogelijk ontsnappen. Zwart speelt in principe met een stuk minder, en volgens Stockfish stond ik compleet gewonnen. Toch wist ik mijn voordeel niet te verzilveren. Ik lette wat minder goed op en dacht op een later moment dat het nodig was om de doorbraak e5-e6 te spelen. In een resulterende positie was het het beste om mijn loper voor het paard te ruilen, met als resultaat een compleet gelijke stelling. Hoewel ik tevreden ben om tegen een 1800-speler gelijk te spelen baal ik alsnog, gezien het feit dat er duidelijk meer in zat. Daarbij wil ik mijn tegenstander complimenteren voor het accurate spel in deze slotfase van de partij, waarmee hij zich goed wist te redden.

Als we al deze resultaten bij elkaar optellen komen we uit op 2,5 punten voor De Stukkenjagers 6 en 5,5 punten voor SVO 1. Hoewel deze uitslag geen schande is tegen zo’n sterke ploeg, vonden we het toch jammer. Wat eerst op een gevecht om de eerste plaats leek, lijkt nu een gevecht om de tweede plaats te worden, maar ook dat is zeker niet betreurenswaardig als je het mij vraagt!

 
Rating
 
Rating
  Loy van, H.G.M. (Rick) 1950   Tepe, T. (Thomas) 1646 1 – 0
  Romanesco, R. (Roel) 1826   Do, H. (Huong) 1683 1 – 0
  Steeksma, R. (Ron) 1825   Bogaers, J. (Jop) 1765 ½ – ½
  Gestel van, S. (Sjef) 1721   Sarton, M. (Marieke) 1563 1 – 0
  Hess, F.J.W. (Stefan) 1898   Smulders, R. (Robert) 1506 1 – 0
  Gestel van, B. (Bastiaan) 1676   Voorhorst, E. (Emil) 1591 0 – 1
  Zon van, R.C.M. (Richard) 1612   Hoorn van, M.D. (Marsel) 1605 1 – 0
  Karafantis, X. (Xander) 1095   Mutter, M. (Max) 1571 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 1700   Gemiddelde Rating: 1616 5½-2½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.