Vier thrillers, zes matchpunten!

Bij de nabeschouwing in de Griek waren alle 12 aanwezige schakers van SJ 1, SJ 2, SJ 3 en SJ 4 het erover eens: het was een mooie dag geweest. Oké, hij had nóg mooier kunnen zijn, maar zo troostten we onszelf: dat zullen met name onze Zeeuwse tegenstanders óók zo voelen. In afwachting van de échte verslagen alvast een samenvattinkje.

Het waren dan ook vier spannende wedstrijden geweest, zaterdagmiddag in Cinecitta. Te beginnen met de rentree in de Meesterklasse van De Stukkenjagers 1, tegen Het Witte Paard Sas van Gent. We stonden na twee voorafgespeelde partijen (winst Herman Grooten aan bord 6, remise Tommy Grooten aan bord 5) op een 1,5-0,5 voorsprong. Maar… op de wedstrijddag moesten we het doen zonder enkele topspelers waardoor de ratingbalans aan de resterende acht borden flink in ons nadeel uitsloeg. Dan helpt het heel erg als Bob Jansen (bord 3) even IM Cardon verslaat, en de jeugdige invaller Joppe Raats (bord 8) zomaar een 2300-plusser op remise houdt. Oké, Sjoerd van Roon (bord 2) kon het niet bolwerken en Erwin Kalle (bord 1) moest na taai verzet dan toch zijn meerdere erkennen in bijna-GM Leenhouts. Daar stonden dan weer de enigszins lucky zeges van Sam Baselmans (bord 9, hij gaf eerst een stuk weg) en Luuk Baselmans (bord 10, tijdsoverschrijding tegenstander) tegenover. Wie meegeteld heeft komt uit op een 5-3 tussenstand en ruikt de twee matchpunten. Zou het lukken? Die andere jeugdige stagiair Elias De Reese (bord 7) en teamcaptain Nick Bijlsma (bord 4) hadden in het middenspel mooie stellingen, maar moesten nu proberen hun nadelige eindspelen te houden. Dat lukte Elias net niet, en ook Nick legde het uiteindelijk af tegen de grootmeesterlijke rust van Ikonnikov. 5-5, vooraf voor getekend gezien de ratinggemiddelden, maar toch… zat er niet meer in?

Stand MK en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 1

De Stukkenjagers 2 is op papier een van de titelkandidaten in klasse 3G, maar kreeg met Het Witte Paard Sas van Gent 3 heel veel Zeeuws-Vlaamse schaakervaring op bezoek. Erik Dignum (bord 2) liet zich daardoor niet afschrikken en won in de aanval. Peter Huibers (bord 3) en Fré Hoogendoorn (bord 4) kwamen daarentegen niet tot scoren. Invaller Sjo Smeets (bord 7) won een pion en maakte het zeer fraai af met een heuse rondslag. Aan bord 1 bleef Wout Verboven koel als altijd in een spannend middenspel en won. 3-2 voor de goeien, maar Constantijn Beukema (bord 6) was te veel pionnen kwijtgeraakt om het nog te redden. César Becx bleef aan bord 5 ondanks krappe tijd rustig manoeuvreren in een dubbeltoreneindspel, en dat rendeerde: 4-3. Aan de andere invaller, Henk Jan Beukema (bord 8), viel de eer te beurt om het beslissende halfje binnen te tikken.

Stand 3G en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 2

Ook De Stukkenjagers 3 moest het, in de vierde klasse H, opnemen tegen een ploeg vol routine. Rudolf Kat had voorafgespeeld op de clubavond van OSV: remise. De vraag was of de onzen erin zouden slagen de twee Ossche ratingtoppers in bedwang te houden, zodat het ratingoverwicht aan de overige borden ‘de rest’ zou kunnen doen. Helaas lukte het John Greunsven (bord 1) en Arjen van Amerongen (bord 2) niet het droog te houden, al waren zeker kansen op een half respectievelijk heel punt. Ook Peggy van Amerongen (bord 3) dolf het onderspit, maar Reinier Jaquet (bord 4) en de supersubs Joost Op ’t Hoog (bord 7) en Marleen van Amerongen (bord 8) compenseerden die nederlagen: 3,5-3,5. Hans van Iersel (bord 5) hield bekwaam het eindspel van T + pion tegen T remise: 4-4.

Stand 4H en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 3

De eerste wedstrijd van De Stukkenjagers 4 in de vierde klasse G, tegen Zie Scherpe Combinatie uit Zierikzee en Scherpenisse, voelde als een doldrieste achtbaanrit. Guus Vermeulen (bord 7) vloog helaas vlot uit de bocht, en Ron de Veen werd aan bord 1 tactisch overrompeld. Lex Karstens (bord 2) scoorde als eerste tegen en Kienfong Lie Kwie (bord 5) won in een tactische partij. Door de nederlaag van Thomas Kaufmann (bord 3) en de winst van Marsel van Hoorn (bord 8) werd het 3-3. Het leek op een nederlaag uit te draaien, want Bastiaan van de Rijt (bord 6) had zijn slim verworven materieel voordeel weggegeven en meer dan dat. En had Patricia de Wit (bord 4) écht winstkansen met loper + pion op c7 tegen een toren?

Hoe ze het deden weten we niet precies, maar het resultaat was optimaal. Bastiaan wist alsnog de remise te pakken en Patricia kon haar koning versneld laten helpen en dat kostte haar tegenstander zijn toren. 4,5-3,5! Zéér nuttige matchpunten.   

Stand 4G en wedstrijdformulier De Stukkenjagers 4

Inmiddels zijn alle resultaten verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.