WLC 2 – De Stukkenjagers 3 3-5

SJ 3 boekte in Eindhoven zijn zevende zege op rij en ligt op koers voor promotie naar de derde klasse. Teamleider Ruud Feelders maakte het verslag. 

Derde Dendert Door

Op zaterdag 2 maart was het weer feest, deze keer wonnen we met 5-3 van het toch niet malse Woensel Lichttoren Combinatie 2. Wellicht is de afwisseling in de samenstelling van het team een bron van inspiratie, deze keer speelden Karel Storm en Martijn Blom voor de eerste keer mee, en dat is luxe.

De eerste beslissing was op het bord van de teamleider die na 16 zetten laf remise aanbood. Ja, de stelling was in evenwicht maar eigenlijk is dit ‘not done/. Ik had wel eerst goed overleg gepleegd, dat dan weer wel.

Het duurde niet erg lang voordat er een tweede resultaat werd bijgeschreven en wel van Reinier op het derde bord. Hij meldt: ‘Mijn partij was kort, omdat mijn tegenstander een tactisch geplaatst remise-aanbod tot mijn verbazing accepteerde terwijl ons team op veel andere borden duidelijk de overhand had. Ik stond op dat moment net iets minder en wilde de druk om voor méér te gaan dan een gelijkspel bij de tegenstander leggen. Maar hij ging dus akkoord met remise. In een teamwedstrijd een tot tevredenheid stemmend resultaat.’

Ja, want hoewel Marleen op het 2e bord in eerste instantie in de problemen leek te zijn, stond ze net voor Reiniers remiseaanbod een vol stuk voor, in een niet erg ingewikkelde stelling. En Martijn was toen al klaar: ‘Op bord 5 ging het in de opening al snel positioneel mis bij mijn tegenstander. Hij werd gedwongen zijn rokade op te geven en de door mij buitgemaakte pion kon niet goed teruggewonnen worden. Daarnaast was kwaliteitsverlies eigenlijk onvermijdelijk. In het vervolg van de partij liet ik een snelle beslissing achterwege, waardoor ik nog nauwkeurig moest spelen om tegenspel te voorkomen. De partij werd opgegeven nadat ik nog een pion buitmaakte.’

Omdat Marleen intussen ook had gewonnen stonden we al met 3-1 voor. Paul had in het begin van de partij volgens mij zwaar de overhand, toch ging er iets mis: ‘Mijn eigen partij was een Koningsgambiet waar wit de compensatie voor de geofferde pion kwijtraakte. Zoals gewoonlijk was er tegenspel, maar ik wist toch een behoorlijk voordeel te houden. Toen ik mijn eigen koning eindelijk veilig wist te stellen, miste ik een compleet dominerende aanval die via verschillende varianten met …g4 zou moeten beginnen. Echter, ik keek alleen naar eerst Th8 en daarna pas (de dreiging van) g4. Dat was steeds net te traag voor beslissend voordeel, waardoor de stelling met mijn teruglopende klok toch verzandde in een min of meer gelijkwaardige stelling. Er zat nog iets van muziek in de stelling, maar nadat mijn tegenstander remise aanbood en de tussenstand toch wel in ons voordeel leek te staan, besloot ik dit aanbod uiteindelijk aan te nemen.’

Karel speelde een zeer degelijke partij, in de auto naar de (Eindhovense) Griek legde Karel het hele concept nog eens uit. Voor de overige passagiers leek dit Grootmeesterlijk, er viel geen speld tussen te krijgen. Dat was dus weer een punt, vierenhalf, de buit binnen.

De partij van de dag was die van Arjen tegen Thomas Kools.

Arjen van Amerongen – Thomas Kools

In deze stelling heeft Thomas net 30… Pg7? gespeeld waarmee hij zijn zorgvuldig opgebouwde voordeeltje weggaf. Ik besloot hier tot 31. Pf5?!? Hetgeen de engine afdoet als stoerdoenerij. In plaats daarvan adviseert hij koeltjes 31. Pe2! met duidelijk voordeel voor wit. Mijn zet leidt bij goed spel tot een gelijke stelling. 31…. Pxf5! 

De twee alternatieven zijn: 

A 31…gxf5? 32. Th3 f6 (32…Kf8 33. gxf5 Ke7 34. Dg5+ f6 35. Dxg7+ Kd8 36. fxe6 Le8 37. Th7 Txc3 38. Dh8 Tf3 39. Td7+) 33. gxf5 Tb2 34. Dh7+ Kf7 35. Dg6+ Kg8 36. Th7 Df8 37. fxe6 +-) 

B 31…exf5? 32.Th3 f6 gedwongen 33. Dh7+ Kf7 (33…Kf8 34. Dxg6 en mat) 34. Th6 Dxf4 35. Txg6 Tg8 36. g5! en uit) 

32. gxf5 exf5? Maar niet zo! Aangewezen was 32.., Df8 met gelijkspel 33. Th3 Df6 enige zet

34. Dh7+ Kf8 35. Dh8+ Dxh8 36. Txh8+ Kg7 37. Txb8 en ik verwachtte dat hij op zou geven, maar vanaf nu speel ik richting de 40ste geen enkele goede zet meer 37… Txc3

38 Te7? Lijkt sterk, maar 38 Tb7! wint op slag 38… Le6 39. Ta7? (39 Kf2!) 39… Tf3 40. Tb6 Kh6

41. Txa4?! (Het passieve Tb2! om na Txf4 te dekken met Td2 was de laatste kans op voordeel) Txf4 42. Ta3 Txd4 43 Td6 en geloof het of niet: de engine zegt exact 0,0! Remise op mijn voorstel; we stonden toen met 4,5-1,5 voor.

Arme Peggy, de hele middag tot kwart voor zes gespeeld, met een nul als resultaat. Toch was ze kort na de partij alweer vrolijk en hebben we er een mooie avond van gemaakt met César, Erik en Fré die uit Roermond aan kwamen treinen.

Wordt vervolgd op 23 maart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.