WLC 2 – De Stukkenjagers 3 4-4

Het derde stelde met een gelijkspel de tweede plaats in de eindrangschikking van 3H veilig. Captain Arjen van Amerongen doet met de hulp van zijn teamgenoten verslag.

Het slotakkoord

Heinze Bakker zou deze wedstrijd samenvatten als ‘een tikje teleurstellend’. We speelden 4-4 tegen een tegenstander waar we op papier van zouden moeten winnen. Maar eerlijk is eerlijk: de uitslag is, behoudens de partij van Paul wellicht, niet onterecht.

Bord 1

Ruud had een off-day: “Mijn eerste verliespartij van dit seizoen, en terecht. Ik kon met wit geen vuist maken tegen de Fransman of tegenwoordig beter gezegd de Franse opening 😊.

En toen ik iets actiefs wilde gaan doen zat er een vreselijk lek in de variant, kwaliteit kwijt zonder enige compensatie. Nog wat door geëmmerd, maar dat hielp allemaal niet meer. Geen partij, geen diagram en geen anekdote en zeker geen mooi moment.

Ja, de nazit in dé Mexicaan van Eindhoven (Tortilla’s – red) was zeer gezellig en een mooie afsluiting van het seizoen.”

Bord 2

Van Pauls partij heb ik niks mogen ontvangen, maar het was wel spektakel ‘pur sang’. Helaas verloor hij.

Bord 3

John ging in een theoretische partij (Frans, Tarrasch) op de 28e zet zetherhaling uit de weg in gelijke stelling. Door op zet 44 nogmaals op winst te spelen nam John – in het teambelang – risico, maar de remise kwam niet in gevaar.

Bord 4

Sjo verwoordt het als volgt: “Verkeerde aanpak in de opening tegen de Alapin-variant in het Siciliaans leidde tot een snel verlies met zwart aan het vierde bord tegen Niels Feijen van WLC 2. Ik wilde afwijken van de hoofdvariant omdat ik zelf vaak de Alapin-variant speel met wit. Mijn tegenstander had voorafgaande aan de wedstrijd de Alapin-variant nog eens goed bekeken en dat leidde mede tot een verlies in 27 zetten. En dat was balen omdat we als team graag de match wilden winnen om nog een kleine kans te hebben op promotie. Het seizoen werd wel in stijl afgesloten bij een Mexicaans restaurant in Eindhoven waarbij ook nog een indringende voorbeschouwing plaatsvond over de voetbalwedstrijd van PSV versus AFC Ajax. Er werd niet met bier of aanstekers gegooid en we konden gewoon gezellig eten en drinken zonder dat de ME in Eindhoven eraan te pas hoefde komen. Op naar het volgend seizoen en nieuwe kansen op het schaakbord.”

Bord 5

Ik (Arjen) had na een lange manoeuvreerpartij eindelijk mijn loperpaar in stelling gebracht, maar de vermoeidheid begon op te spelen:

53… c4 (gedwongen in verband met mat op de a-lijn) 54.bc4+ Ka4 (ook gedwongen, vanwege 54… dc4 55. Lxc4+ en weer mat) 55. cd5 ed5 56.c4? (Wie zei ook alweer, ‘als je een goede zet ziet, moet je die spelen. Blijf niet zoeken naar de beste zet’? Anderzijds was 56. Ta8+ Kb3 57. Lc3 wel zo eenvoudig)

56.. Lf7  57. cd5 Lxd5 58. e4 Lb3?  59. Ld6? (zie zet 56)  59… Ta7  60.Tc1  La2